13 Mayıs 2013 Pazartesi

Parfümler Üzerindeki EDT, EDP ve ASL Nedir?


Kokular, içerisindeki ürüne asıl koku veren maddenin (ağaç, çiçek, baharat, vs..) yağları ve aroma veren diğer madde bileşimlerinin yoğunluğuna göre birbirinden farklı türlere ayrılır. 

Parfüm kelimesi dilimize tüm koku ürünlerini kasteden bir kelime olarak yerleştiği için, koku türleri arasındaki ayrım göz ardı edilerek hepsine parfüm denilmekte. Halbuki parfüm (perfume) aslında bir koku türüdür ve ürün içeriğindeki öz parfüm yağları konsantresinin yani asıl esansın % 80'e kadar yoğun olduğu ürünü ifade eder. Gerçek parfüm çoğu parfüm firmasında bulunmayıp, olanların ise ancak 15 ml. lik ambalajlar şeklinde ve çok yüksek fiyata sattıkları koku türüdür.


Bu nedenle yaygın olarak EDP ve EDT türleri satılır ve kullanır. Peki nedir bunların anlamları?

 *Eau de Parfum yani EDP gerçek parfümden sonra içeriğindeki esans miktarının %20'ye kadar olduğu koku çeşididir. EDT lere göre daha uzun süre kalıcıdır ve kokuları daha baskındır. Fiyatı Edt lere göre daha yüksektir.

*Eau de Toilette yani EDT ise esans miktarının %10'a kadar olduğu koku çeşididir. Hafif ve spor kokular genelde bu gruptadır. EDP ye göre biraz daha az kalıcığı vardır ve yine EDP ye göre daha uygun fiyatlıdır.

Erkeklerde kullanılan ASL yani After Shave Lotion ise %3'ten az esans içerir ve ve traş sonrası losyonun koku verilmiş halidir. Kalıcı değildir ve  ASL ile birlikte yine parfüm kullanmak gerekir.

Kokularımızın kalıcılığını arttırmak için mutlaka tenimize sürmeli (giysi üzerine değil) ve kullandığımız ürünün devam ürünleri olan sprey deodorant ve rollonuyla birlikte kullanmamız gerekir. Hatta bazı ürünlerin parfümlü vücut losyonları ve duş jelleri de vardır, bunlarda ASL gibi %3'ten az esans içerir ancak kendi kokusu ile kullanıldığında kalıcılıkta oldukça etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder